Eerste inzichten uit de voortgangsrapportage
Dit is de achtste Klimaatwerkconferentie. Hoe staat het met de afspraken die zijn gemaakt in het Klimaatcommitment? Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, lichtte op de werkconferentie alvast een tipje van de sluier op van het voortgangsrapport op deze afspraken. Het ministerie van Financiën stuurde 20 december het rapport en de begeleidende brief van de sector naar de Tweede Kamer.
Met de ondertekening van het Klimaatcommitment heeft de financiële sector de volgende afspraken gemaakt:
- Deelnemen aan de financiering van de energietransitie en hiertoe een inspanningsverplichting aanvaarden binnen de kaders van wet- en regelgeving en de risicorendementsdoelstellingen.
- Actie ondernemen om van hun relevante financieringen en beleggingen het CO2- gehalte te meten en dit vanaf het boekjaar 2020 publiekelijk rapporteren.
- Uiterlijk in 2022 de actieplannen inclusief reductiedoelstellingen voor 2030 bekendmaken en toelichten welke acties zij nemen om bij te dragen aan het akkoord van Parijs.
Het commitment maakt integraal onderdeel uit van het Klimaatakkoord.
'De financiële sector kan sturend zijn in de transitie, maar kan dit zeker niet alleen. We vragen de overheid om een duidelijk klimaatbeleid en transitiepaden.'
Ger Jaarsma, voorzitter Pensioenfederatie
Puntsgewijs bracht Ger Jaarsma de volgende zaken ter sprake:
- Van alle ondertekenaars rapporteert 90% over het CO2-gehalte van hun financieringen en beleggingen, dat was vorig jaar nog 78%. Dit percentage moet volgend jaar naar 100%.
- Het CO2-gehalte van 85% van de totale relevante activa wordt gemeten en voor 62% van de ondertekenaars geldt dat ze meer dan 90% van hun relevante activa meten (dat is 29%-punt meer dan boekjaar 2020).
- Instellingen hebben beloofd in 2022 met actieplannen (incl. reductiedoelstellingen) te komen; deze actieplannen komen op www.klimaatcommitment.nl/actieplannen te staan. Een deel van de ondertekenaars heeft dat al gedaan, velen zullen nog volgen voor 2023.
- In 2023 start KPMG meteen met de monitoring en rapportage over deze actieplannen en zal dit in 2023 zo spoedig mogelijk publiceren.
- Er is een leidraad opgesteld in najaar 2022, die de vergelijkbaarheid op het gebied van rapporteren en actieplannen vergroot vanaf volgend jaar. Daarnaast geeft het aanbevelingen op het gebied van prioriteren, rapporteren en de inhoud van actieplannen. Verschillen op detailniveau zullen blijven bestaan, wat past binnen het ingroeimodel van het Klimaatcommitment. Echter, door deze leidraad zullen de grote verschillen de komende jaren kleiner worden.
- De leidraad is nadrukkelijk in lijn met internationale initiatieven die vergelijkbaarheid (internationaal) stimuleren, zoals de net zero alliances. Het is belangrijk dat we internationaal in de pas lopen.
Afsluitend concludeerde Ger Jaarsma dat de Nederlandse financiële sector door middel van dit vrijwillige commitment heeft laten zien verantwoordelijkheid te nemen en daar nu gaandeweg invulling aan geeft. “Ik zie dat zij ambitieus te werk gaan en dat laat het rapport ook zien, maar zelfs dan moet er nog een tandje bij de komende jaren, zoals overal. De sector wil zich ook nadrukkelijk meer gaan inzetten om de Nederlandse transitie mede te financieren, daar zit volop beweging in en daar moeten we op doorpakken. De financiële sector kan sturend zijn in de transitie, maar kan dit zeker niet alleen. We vragen de overheid om een duidelijk klimaatbeleid en transitiepaden. Daarnaast blijven we ngo’s, wetenschappers en ministeries betrekken om onze plannen en uitvoering ambitieus te houden en ambitieuzer te maken.” Zie hier het hele gesprek met dagvoorzitter Angela Paparo: