WERKGROEP PLATFORM DUURZAME FINANCIERING PRESENTEERDEN HUN INZICHTEN
In de breakout-sessies presenteerden de werkgroepen die samenwerken in het Platform voor Duurzame Financiering hun inzichten.
BIODIVERSITEIT Het verlies van biodiversiteit en ontbossing vragen om snelle actie. Ook van de financiële sector. Die kan meer investeren in het behoud en herstel van biodiversiteit. Elf financiële instellingen van de werkgroep Biodiversiteit delen hun plannen en geven voorbeelden. De Werkgroep Biodiversiteit van het Platform voor Duurzame Financiering heeft een stappenplan ontwikkeld om financiële instellingen te helpen bij het tegengaan van verlies van biodiversiteit. De gids biedt handvatten voor alle instellingen.
Zie hier de presentatie van de werkgroep en het stappenplan met de vijf ‘drivers’ op biodiversiteitsverlies.
Meer weten over de werkgroep? Neem contact op met Merel Hendriks.
SDG IMPACT ASSESSMENT Om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN te halen, moeten we de investeringen verhogen. Van miljoenen naar miljarden. Daarbij willen beleggers investeringen doen die écht bijdragen aan die doelen. De werkgroep SDG-impactmeting heeft onderzoek gedaan naar de beschikbare methodologieën, databronnen en praktijkvoorbeelden voor de impactmeting. Op basis daarvan lanceert de werkgroep een reeks papers. In elke publicatie wordt voor één SDG uiteengezet welke methoden en databronnen er zijn om de bijdrage op deze SDG te bepalen. Dat overzicht biedt investeerders een leidraad om de impact van hun beleggingen op uniforme wijze te meten per SDG.
Zie hier de presentatie van de werkgroep. Meer weten? Neem contact op Piet Klop.
CIRCULAIRE ECONOMIE De werkgroep Financiering Circulaire Economie presenteerde de Roadmap ‘ De Financiële Sector als aanjager van de circulaire transitie’. Deze Roadmap is de agenda voor de financiële sector richting 2030 om zorg te dragen dat in 2030 circulariteit een integraal onderdeel is in de beoordeling van financieringsaanvragen en investeringsbeslissingen. Om dit doel te bereiken zal de werkgroep zich richten op 4 peilers: Risk | Metrics | Landmarkdeals | Instrumentarium. Zie hier de link naar de Roadmap. Tevens staat het onderwerp Storytelling centraal binnen de werkgroep. Hoe zorgen we ervoor dat we meer erkenning & herkenning krijgen van de financiële sector voor de Roadmap? De deelnemers van de workshop waren unaniem dat de financiële sector cruciaal is in het realiseren van de circulaire economie en dat implementatie van de Roadmap de weg voorwaarts is! Met als één van de startpunten de omslag naar circulaire risicomodellen.
Zie hier de presentatie van de werkgroep. Voor meer informatie, neem contact op met Hilde Sijbring.
KLIMAATADAPTIE Banken, verzekeraars en investeerders lopen financiële risico’s door de klimaatverandering. Zij moeten hun kredietverlening, beleggingen en investeringen klimaatbestendiger maken. Zo kunnen ze bijdragen aan de aanpassing van onze economie aan het veranderende klimaat. De nieuwe werkgroep Klimaatadaptatie gaat onderzoek doen naar hoe het beste via investeringen en financieringen kan worden bijgedragen aan de aanpassing van onze economie aan het veranderende klimaat. De werkgroep gaat kijken naar scenario’s, methoden en data die de financiële sector nodig heeft om de fysieke impact van klimaatverandering op de economie in te schatten en gaat de financiering en verzekeringsoplossingen in kaart brengen. Denk daarbij aan vormen van verzekeren, risicodeling, garanties en publiek-private samenwerking, die ook kansen creëren voor een groenere, prettige en vooral toekomstbestendige leefomgeving.
De presentatie van het plan van aanpak van de werkgroep Klimaatadaptatie riep de vraag op welke ruimte er is voor individuen om te betalen voor de kosten van klimaatadaptatie als de kosten voor de energietransitie ook al hoog zijn. Daarnaast werd de vraag gesteld met welke nulsituatie we de adapatiemaatregelen gaan vergelijken. Deze suggestie gaan we meenemen in de uitwerking.
Zie hier de presentatie van de werkgroep. Meer weten? Neem contact op met Gijs Kloek.
COMMUNICATIE De financiële sector moet transparant zijn over wat ze doet voor de verduurzaming en over de dilemma’s daarbij. Zo kan de sector vertrouwen winnen en de verduurzaming verder ontwikkelen. Dat is de inzet van de werkgroep Communicatie duurzaamheid.
Inzet van de werkgroep is dat de financiële sector laat zien wat deze doet voor de verduurzaming. En open is over de dilemma’s en afwegingen daarbij. Daarmee kan de sector vertrouwen winnen en de verduurzaming verder ontwikkelen. De werkgroep richt zich daarom op twee aspecten:
- een platform bieden voor communicatieprofessionals uit de financiële sector
- de werkgroepen van het Platform voor Duurzame Financiering adviseren over de communicatie als actief instrument om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken of hun impact te vergroten.
Zie hier de presentatie van de werkgroep en neem voor meer informatie contact op met Boudewijn van Uden.
PARTNERSHIP FOR CARBON ACCOUNTING FINANCIALS (PCAF) Steeds meer financiële instellingen meten de CO2-voetafdruk van hun investeringen en leningen. Zij kunnen daarvoor de meetmethodiek van het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF) gebruiken. Het doel hiervan is om bij te dragen aan een klimaatneutrale economie.
Het doel van de subsessie was om door middel van een korte emissie rapportage analyse van twee financiële instellingen gezamenlijk verbeteringen te vinden zodat PCAF Nederland wereldwijd aanjager van GHG accounting blijft. Uit de sessie bleek dat stakeholders uit verschillende sectoren en van verschillende organisaties goede ideeën hebben om deze rapportages te verbeteren. Denk hierbij aan het beter inzichtelijk maken van hoe berekeningen tot stand komen in een rapportage en gezamenlijk werken aan vergelijkbare en verbeterde data beschikbaarheid. De sessie bracht veel stof tot nadenken en handvaten om verdere gespreken over te hebben.
Zie hier de presentatie van de werkgroep. Neem voor meer informatie contact op met Bart van Lunteren.